“Conformité Européenné” kısaca “CE”, ürün/ürün grubunun Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan Avrupa yönetmeliklerine uygun olduğu anlamına gelir. CE işareti, ürün/ürün gruplarının Yönetmelik/Direktif’te tanımlanan uygunluk değerlendirme modülleri/sistemleri kapsamında ilgili uyumlaştırılmış standartlara uygun olarak değerlendirilmesinden sonra kullanılır. CE Sertifikası tanımı dilimize yerleşmiş bir tanımlamadır.
CE bir belge değildir, CE bir işaretlemedir.
Bazı yönetmelikler aşağıda belirtilmiştir:
- 305/2011/AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (CPR)
- 2006/42/EC Makine Emniyeti Direktifi (Machinery Directive)
- 2014/68/AB Basınçlı Ekipman Yönetmeliği (PED)
- 2016/425/AB Kişisel Koruyucu Ekipman Yönetmeliği (PPE)
- 2016/426/AB Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği (GAR)
- 2014/33/AB Asansör Yönetmeliği
- 2017/745/AB Tıbbi Cihaz Yönetmeliği (MDR)
- 2017/746/AB İn vitro Tanı Amaçlı Tıbbi Cihazlara ilişkin Yönetmelik (IVDR)
- 2014/32/AB Ölçü Aletleri Direktifi (MID)
Gümrük Birliği Antlaşması ve Karşılıklı Tanıma Anlaşmasını imzalayan ve kabul eden ülkeler, yukarıda belirtilen Yönetmelik/Direktiflerin kurallarını uygulayacaklardır. Bu ülkelerin içerisinde Avrupa Birliği ülkeleri, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre ve Türkiye yer almaktadır.
Ürün/ürün grubunun Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan herhangi bir Yönetmelik/Direktif kapsamındaki uyumlaştırılmış standartlara uygun olarak Onaylanmış kuruluş ve/veya ürünü/ürünü piyasaya süren firmalar tarafından uygunluk değerlendirmesi yapıldıktan sonra ürün/ürün grubunun CE işaretlemesi zorunlu olarak yapılması gerekmektedir.
CE Sertifikası, ürünün kalitesini belirtmez. Uyulması gereken yasal bir zorunluluktur. Uyulmadığı takdirde yasal yaptırımları vardır.
CE Sertifikası, ürün belgelendirme, ürün standartları ve yönetmelikler ile ilgili sorularınız ve başvurularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.