EN 13808 standardı Katyonik bitüm emülsiyonlarının tanımlanması için gereken genel esasları tanımlar. Bu Avrupa Standardı, yolların, havaalanlarının ve diğer asfaltlı alanların inşası ve bakımı için uygun olan katyonik bitüm emülsiyon sınıflarının performans özelliklerine ilişkin gereklilikleri belirtir. Avrupa’da çeşitli tipte katyonik bitüm emülsiyonları kullanılır. Geleneksel uygulamalara bağlı olarak, aynı amaç için farklı bağlayıcı içerikleri kullanılabilir.
Bu standarda göre, bitüm emülsiyonları aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:
- C: Katyonik emülsiyon
- 60: Bitüm içeriği (örneğin, %60)
- B: Bitüm emülsiyonu
- P: Polimer katkılı bitüm emülsiyonu
- 2: Kesilme sınıfı
- 3: Penetrasyon sınıfı
Katyonik bitüm emülsiyonu, bitümün su içinde uygun emülgatörler aracılığıyla dağılmasıyla elde edilen bir malzemedir. Bitüm emülsiyonları, kullanılan emülgatörlerin türüne göre iki farklı kategoriye ayrılır:
- Anyonik bitüm emülsiyonu
- Katyonik bitüm emülsiyonu
Katyonik emülsiyonlar, özellikle yol yapımı ve asfalt kaplama işlemlerinde tercih edilen, hızlı kürlenme ve yüksek yapışkanlık özellikleri gösteren malzemelerdir. Bu emülsiyonlar, asfalt distribütörleri veya basit püskürtme ekipmanlarıyla genellikle 50°C ile 85°C arasında uygulanabilir.

Gereklilikler
EN 13808 standardı, Tablo 2, Tablo 3 ve Tablo 4’ten seçilen katyonik bitümlü emülsiyonların özelliklerine ilişkin bir şartname ve sınıflar çerçevesidir. Tablo 2’deki özellikler, emülsiyonu karakterize eder. Tablo 3 ve Tablo 4, damıtma, geri kazanım, stabilizasyon ve yaşlandırma işlemleri sonrası elde edilen kalıntı bağlayıcılar için geçerli olan özellikleri ve performans sınıflarını tanımlar. Bir emülsiyon belirtirken, her teknik gereksinim için uygun sınıf, sırasıyla Tablo 2, Tablo 3 ve Tablo 4’te verilen sınıflardan seçilmelidir. Aşağıdaki tabloda belirtilen yöntemlerle test edildiğinde, sınıflar o tabloda belirtilen limitlere uygun olmalıdır.
Tablo 2 Emülsiyon Özellikleri | Tablo 3 Katyonik bitümlü emülsiyonlardan elde edilen kalıntı, geri kazanılmış, stabilize edilmiş ve yaşlandırılmış bağlayıcılar | Tablo 4 Katyonik bitümlü emülsiyonlardan elde edilen kalıntı, geri kazanılmış, stabilize edilmiş ve yaşlandırılmış bağlayıcıların özellikleri |
✓Bağlayıcı içeriği ✓Kırılma davranışı ✓Eleme kalıntısı – 0,5 mm elek ✓Viskozite ✓Bağlayıcı yapışkanlığı üzerindeki su etkisi ✓Penetrasyon gücü ✓Yağ damıtma içeriği ✓Eleme kalıntısı – 0,16 mm elek ✓85 °C’de akış süresi ✓Eleme yoluyla depolama kararlılığı ✓Çökelme eğilimi | ✓Damıtma ile elde edilen kalıntı bağlayıcı ✓Geri kazanılmış bağlayıcı ✓Dayanıklılık değerlendirmesi için dikkate alınacak bağlayıcılar • Stabilize edilmiş bağlayıcı • Yaşlandırılmış bağlayıcı | ✓Orta servis sıcaklığında tutarlılık ✓Yüksek servis sıcaklığında tutarlılık ✓Kohezyon (sadece modifiye edilmiş bağlayıcılar için) ✓Düşük servis sıcaklığında kırılganlık ✓Elastik geri kazanım (sadece modifiye edilmiş bağlayıcılar için) |
Performans Değişmezliğinin Değerlendirilmesi ve Doğrulanması – PDDD (AVCP)
Katyonik bitüm emülsiyonlarının bu standardın gerekliliklerine ve üretici tarafından DoP’de beyan edilen performanslara uygunluğu aşağıdaki şekilde gösterilmelidir:
— ürün tipinin belirlenmesi;
— üretici tarafından ürün değerlendirmesi de dahil olmak üzere fabrika üretim kontrolü.
Fabrika Üretim Kontrolü Sistemi (FÜK Sistemi)
Üretici, EN 13808 standardına uygun bir Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FÜK Sistemi) oluşturmalı ve bu sistemi sürekli olarak uygulamalıdır. Bu sistem, ürünlerin her aşamada kalite kontrolünden geçmesini sağlar. FÜK gözetim denetimi yılda bir kez gerçekleştirilir.
FÜK sistemi, fabrika üretim kontrol sistemi dokümantasyonu, performans sürekliliğinin değerlendirilmesi konusunda ortak bir anlayış sağlamalı ve gerekli ürün performanslarının elde edilmesini ve üretim kontrol sisteminin etkili bir şekilde çalışmasını kontrol etmeyi mümkün kılmalıdır. Prosedürler, düzenli denetimler ve testler ve/veya değerlendirmeler ile bu sonuçların hammadde ve diğer gelen malzemeler ile bileşenler, ekipman, üretim süreci ve ürünün kontrol edilmesinde kullanılmasını içermelidir. Üreticinin kabul ettiği tüm unsurlar, gereksinimler ve hükümler, yazılı politika ve prosedürler şeklinde sistematik bir şekilde belgelenmelidir. Bu nedenle fabrika üretim kontrolü, ürünün beyan edilen performans özelliklerine uygunluğunun sürdürülmesini ve kontrol edilmesini sağlayan operasyonel teknikleri ve tüm önlemleri bir araya getirir.
EN 13808 katyonik bitüm emülsiyonları standardı belgelendirme başvurusu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sürdürülebilir Gelecek için Güvenilir Partner