EN 15088 standardı yük taşıyan yapısal inşaat işlerinde kullanılan alüminyum ve alüminyum alaşımlarının yarı mamul ve döküm ürünlerine ilişkin gereklilikleri belirtir. İnşaat işleri, binalar, inşaat mühendisliği işleri kapsamını içerir. Ayrıca, uygunluk değerlendirmesi ve kullanılacak test yöntemleri için gereksinimleri, teknik teslim şartlarını belirler. Özellikle inşaat sektöründe alüminyumdan yapılmış yapı elemanlarının güvenli, verimli ve uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. EN 15088 standardı makina işlemleri veya montaj işlemlerinden (örneğin, elemanların vida ile birleştirilmesi, kaynak yapılması) sonra üretilen ürünlere uygulanmaz. EN 15088 Belgesi, alüminyum yapı malzemelerinin Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğunu gösteren önemli bir belgedir. Bu belge, ürünlerin Avrupa pazarında kullanılabilmesi için CE işareti taşımasını sağlar.

EN 15088 Standardı Ürün Gereklilikleri Nelerdir?
- Sipariş Bilgileri
- Alaşım ve Isıl İşlem Seçimi
- Mekanik Özellikler ve Boyutlar ile Şekil Üzerindeki Toleranslar
- Kaynaklanabilirlik
- Düzenlemeye tabi maddelerden kaçınmaya yönelik kısıtlamalar
- Dayanıklılık gibi yapısal malzemelerin ürün gereksinimleri bu standardın temel gereklilikleri olarak belirtilmiştir.
Alaşım ve Isıl İşlem Seçimi; alüminyum yapılarının imalatında, kapsamda belirtilen işlev ve kullanım gereksinimlerine uygun olmalıdır. Malzeme seçimi, dayanıklılık açısından da dahil olmak üzere, EN pr1999 ve prEN 1090-3’ün ilgili bölümlerine göre yapılmalıdır.
Ürünlerin döngüsel yük altında mekanik özellikleri / yorulma dayanımlarıyla ilgili malzemeler kullanım amacına göre her durum için ayrı ayrı sınıflandırılmalıdır:
- Sınıf I: Ürün, yorulmaya (fatigue) maruz kalmaz.
- Sınıf II: Ürün yorulmaya maruz kalır ve yorulma özellikleri prEN 1999-1-3’te belirtilmiştir.
- Sınıf III: Ürün yorulmaya maruz kalır, ancak yorulma özellikleri prEN 1999-1-3’te belirtilmemiştir.
Düzenlemeye tabi maddelerden kaçınmaya yönelik kısıtlamalarla ilgili üretici, hedef ülkenin üye devletindeki yasal olarak izin verilen seviyenin üzerinde sağlığa veya çevreye zararlı herhangi bir maddenin emisyonunun/salınımının olmadığından emin olmalıdır. Alüminyum hurdalar EN 13920-1’e uygun olmalıdır.
Dayanıklılık; alüminyum ve alaşımlarının doğal korozyon direnci, genellikle makul ekonomik bir çalışma ömrü için dayanıklılığı garanti eder. Olağanüstü atmosfer koşulları veya zorlu kullanım altında, malzeme seçimi tüm ilgili gereksinimler dikkate alınarak yapılmalıdır. Alüminyum ve alüminyum alaşımlarının dayanıklılığı, prEN 1999-1-1 Tablo 3.1 a, Tablo 3.1 b veya prEN 1999-1-4 Tablo 3.1’e göre beyan edilmelidir.
Alüminyum ve alüminyum alaşımlarının kaynaklanabilirliği, prEN 1999-1-1’in Ek C’sindeki Tablo C.1 ve Tablo C.2’ye göre beyan edilmelidir.
Mekanik Özellikler ve Boyutlar ile Şekil Üzerindeki Toleranslar ile ilgili gereksinimler ve test yöntemleri, Tablo 1’de verilen standartlarda belirtildiği şekilde olmalıdır.
Tablo 1. Gereklilikler ve Genel Hükümler

EN 15088’in odaklandığı başlıca alanlar şunlardır:
1.Alüminyum yapılar: Alüminyumdan üretilen yapısal bileşenlerin tasarımına dair kurallar belirler. Bu, hem estetik hem de yapısal açıdan güvenli, dayanıklı ve işlevsel çözümler sunmayı amaçlar.
2.Yük taşıma kapasitesi: Alüminyum bileşenlerin ne kadar yük taşıyabileceği, bu yüklerin nasıl dağılacağı ve bileşenlerin kırılma veya deformasyon riski hakkında bilgiler verir.
3.Bütünlük ve dayanıklılık: Alüminyum bileşenlerin uzun süre dayanabilmesi için gereken tasarım ve üretim kriterlerini belirler. Bu, özellikle dış mekan kullanımı gibi zorlu koşullarda bile bileşenin sağlam kalmasını sağlar.
4.Montaj ve imalat: Alüminyum bileşenlerin nasıl imal edileceği ve nasıl monte edileceği konusunda rehberlik eder.
5.Test yöntemleri: Bu tür yapı elemanlarının doğruluğunu, güvenliğini ve dayanıklılığını doğrulamak için yapılması gereken testleri kapsar.
Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FÜK)
Üretici kuruluş, EN 15088 standardına uygun bir Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FÜK Sistemi) oluşturmalı ve bu sistemi sürekli olarak uygulamalıdır.
FÜK sistemi, prosedürler, düzenli denetimler ve testler ve/veya değerlendirmeler ile bu sonuçların hammadde ve diğer gelen malzemeler ile bileşenler, ekipman, üretim süreci ve ürünün kontrol edilmesinde kullanılmasını içermelidir. Kayıtlar okunabilir, kolayca tanımlanabilir ve erişilebilir olmalıdır. Operasyonel teknikleri ve ürünün beyan edilen performansları ile ilgili temel özelliklere uygunluğunun korunması ve kontrol edilmesi için gerekli tüm önlemleri bir araya getiren bir sistemdir.
EN ISO 9001 standardının gereklerine uygun ve bu Avrupa Standardının gereklerine özel olarak üretilen bir FÜK Sisteminin standarttaki gerekleri karşıladığı kabul edilir.
Denetimlerin, testlerin veya değerlendirmelerin sonuçları, aksiyon gerektiren durumlar kaydedilmeli ve alınan herhangi bir aksiyon da kaydedilmelidir. Kontrol değerleri veya kriterlerinin karşılanmaması durumunda alınacak aksiyonlar kayıt altına alınmalı ve üreticinin FÜK prosedürlerinde belirtilen süre boyunca saklanmalıdır.
EN 15088’e göre alüminyum ve alüminyum alaşımları yapısal mamulleri belgelendirmesi için ATC International’a başvurabilirsiniz.
Sürdürülebilir Gelecek için Güvenilir Partner