Sosyal Uygunluk (ATC Proc 102023)
ATC Uluslararası Sosyal Uygunluk Programı (ATC Proc 102023) bir tedarik zinciri sertifikasyon programıdır. Program, tedarik zincirinde, temel sosyal sorumluluk yükümlülüklerinin dikkate alındığına ve uygun kontrollerin etkili bir şekilde uygulandığına dair bir derece güven sağlar.
Sosyal Uygunluk değerlendirme ekibimiz beş kıtada değerlendirmeler yapmaya hazırdır ve bu nedenle tedarik zinciriniz nereye uzanırsa uzansın, yakınınızda bir ekibimiz olması muhtemeldir.
Sosyal uygunluk değerlendirmeleri işletmelerin ve bireylerin, toplumlarına, çalışanlarına ve çevrelerine karşı sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini tespit etmek amacıyla yapılır. Sadece yasal gerekliliklerin yerine getirilmesiyle sınırlı olmayıp, aynı zamanda toplumsal değerlerle uyumlu bir şekilde faaliyet göstermeyi de ifade eder.
Sosyal uygunluk, şu unsurları içerir:
- Çeşitli ve kapsayıcı bir işyeri kültürü oluşturmak: Herkese eşit fırsatlar sunulan, güvenli çalışma koşullarına sahip olmak, çeşitliliği teşvik eden bir ortam sağlamak gibi kriterler değerlendirilir.
- Çevresel Etki: İşletmenin faaliyetlerinin çevreye olan etkileri incelenir. Sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, atık yönetimi gibi faktörler göz önünde bulundurulur.
- Çalışan haklarına saygı: Çalışanların güvenli, sağlıklı ve adil koşullarda çalışmasını, adil ücretler almasını sağlamak gibi kriterler değerlendirilir.
- Etik iş uygulamaları ve yasal uyum: Şirketlerin yasal gerekliliklere uyup uymadığı, etik iş uygulamaları ve yolsuzlukla mücadele stratejileri incelenir.
Sosyal Sorumluluk Nedir?
Kuruluşların performansını ölçen en önemli faktörlerden biri haline gelen Sosyal Sorumluluk toplumun tüm kesimleri için geçerlidir. Bir kuruluşun kararlarının ve faaliyetlerinin sosyal ve çevresel etkilerini dikkate alma konusundaki yasal ve gönüllü görevidir. Şirketlerin, yalnızca kar amacı gütmek yerine, toplumsal yarar sağlamayı hedeflemeleri önemlidir.
Kurumsal sorumluluk stratejisi, bir kuruluşun sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunma, paydaşlarıyla etkileşim kurma ve etik davranma yollarını ana hatlarıyla belirtir. İtibar yönetimi ile müşteri bağlılığını arttırarak, çalışan motivasyonunu yükselterek, yatırım yapma eğilimine ve toplumda olumlu değişimlere katkı sağlayarak, daha güçlü bir toplum yaratılmasına yardımcı olur. Sosyal sorumluluk, şu başlıklarla anlatılabilir:
- Eğitim ve Toplumsal Kalkınma: Eğitim alanında yapılan bağışlar, burs programları ve toplum merkezlerinin desteklenmesi.
- Çevresel Sorumluluk: Doğal kaynakların korunması, geri dönüşüm uygulamaları ve çevre dostu üretim süreçlerinin benimsenmesi.
- Sağlık ve Güvenlik: Toplum sağlığını koruyan projelere yatırım yapmak, sağlık hizmetlerine katkı sağlamak.
Sosyal Sorumluluk Politikamızda belirtildiği gibi “ATC International, ilgili otorite tarafından yayınlanan kurallara, düzenlemelere ve gerekliliklere uymayı taahhüt eder. ATC International olarak, Örgütlenme Özgürlüğüne (FOA) saygıyı, Adil Ücretleri ve Çalışma Saatlerini, Ayrımcılık Yasağını, Çocuk İşçi Yasağını, Sert veya İnsanlık Dışı Davranışı Yapmamayı, Modern Kölelik ve İnsan Kaçakçılığı Yapmamayı taahhüt ediyoruz.”
Sertifika alabilir miyim?
ATC International Türkiye olarak hem sosyal uygunluğa hem de sosyal sorumluluğa büyük önem veriyoruz. Kuruluşunuzun aşağıdakileri içeren kriterlerimize göre sosyal uygunluğu değerlendirilebilir:
- Sosyal sorumluluk ve hesap verebilirlik
- Yasal sorumluluklar ve etik değerler
- İnsan hakları ve çalışma uygulamaları
- Toplu sözleşme özgürlüğü
- Güvenilirlik ve dürüstlük